Window of Tolerance
Emoties kunnen kinderen enorm overvallen en het kan als een grote uitdaging voelen om er achter te komen wat er nodig is om de balans terug te vinden. Wanneer we inzetten op het bevorderen van veerkracht, kan het een kind ontzettend helpen om te begrijpen hoe emoties werken en dat het ook normaal is om af en toe uit balans te raken.
De nieuwe animatie van Institute for Chronically Traumatized Children (ICTC) van Arianne Struik is een mooie tool om de Window of Tolerance aan kinderen uit te leggen!
Door samen naar de animatie te kijken en het concept te doorgronden, komt er vanzelf ruimte om vanuit compassie en nieuwsgierigheid met een kind in gesprek te gaan over emoties en reacties. Alle beetjes informatie die je samen met het kind bij elkaar ontdekt, dragen bij aan het emotioneel bewustzijn. Kinderen leren over hun eigen emotionele stadia en kunnen leren herkennen wanneer ze zich bijvoorbeeld overweldigd, boos of angstig voelen. Door te begrijpen wat er gebeurt wanneer ze zich buiten hun raampje bevinden, kunnen kinderen leren hoe ze zichzelf kunnen kalmeren of wat er anderszins nodig is om te herstellen.
Als bonus kan het begrijpen van de Window of Tolerance kinderen helpen om empathie te ontwikkelen voor anderen die stress ervaren. Gedrag van een ander dat een kind op zichzelf betrekt, kan vanuit een nieuw perspectief worden geïnterpreteerd wanneer het zich realiseert dat verschillende mensen verschillende niveaus van stress kunnen verdragen. En dat factoren als pijn, vermoeidheid, honger, dorst, een gevoel van incompetentie en (sociale) onveiligheid hier vaak een grote rol in spelen.
Is boosheid een van je meest voorkomende gedragsuitingen? Dan bekijken we vast ook samen nog de animatie ‘de vulkaan’!
Waar mogelijk gebruik ik in plaats van EMDR een regulatie of veerkracht vergrotende behandeltechniek, zoals Acceptance and Commitment Therapy.